2007. október 27.

angolna-pörkölt:
ahogy én:
nagy fej vöröshagyma (igen apróra vágva, apróbbra, mint a képen) olajon paprika kockákkal párol, sokáig + pirospaprika, halacska bele. Babérlevél (picike), sűrített paradicsom (+csipetnyi cukor a paradicsom végett), vízzel felenged - só a legvégén!!!! Halászlé-fűszerkeverék-csípős, erőleves kocka (igen, igen), pirosarany, Erős Pista, lefedem, lassan hadd főljön. Készrefőzés előtt sózom és bazsalikommal ízesítem.
Galuskával tálaltam.


Egyébb verziók:
Angolnapörkölt túrós csuszával (wildpig, 2000. október)
Az angolnát mindig meg kell nyuzni, mert a böre mérgezö (meg a vére is), majd 3-4 cm-es rudacskákra kell felvágni. A pörköltet egy kicsit több paradicsommal érdemes csinálni + aki nem fél a csipöstöl, annak ajánlom olyan halászlésre beerösiteni. Amig a pörkölt fö (nem kell neki több 45-50 percnél), meg lehet fözni a csuszát és ki hogy szereti (én speciel sok túró+sok tejföl+szalonnapörc+sajttal a tetején megpiritani a végén) ne vegye magára!!!
A forró túrós csuszára kell rámerni a halkarikákat meg a paradicsomos szószt és igen sok nyelvcsettintések közepette megfalatozni. Borból valami száraz fehéret szervirozni....
II.
>Kell kettő nagyobb angolna, nyúzva, pucolva. 8-10 cm-es darabokra vágod, alaposan besózod. Az utolsó, farok felöli darabot én kidobom, azon alig van ehető rész.
> 10 deka füstölt húsos szalonnát apróra vágsz, megpirítod, megfonnyasztassz rajta egy közepes fej hagymát (lehet többet is, a több hagymától sürűbb lesz a leve, jó szaftot ad). Evőkanálnyi piros paprikát teszel rá, összekevered, és azonnal felöntöd két deci vízzel, nehogy leégjen, megkeseredjen. A paprika szín és ízanyagai zsírban oldódnak, ezért kell a forró zsírba keverni.
> Három nagyobb paradicsomot és ugyanennyi paprikát (lehet egy erőset is) cikkekre vágsz, beleteszed az alaplébe, plusz egy erőleves és egy halászlékockát, egy kicsi babérlevelet, és egy mokkáskanálnyi bazsalikomot (ettől nagyon finom lesz, - eleinte én is ódzkodtam ettől, de nagyon finom ízt ad neki). Tetszés szerint teszel még bele vizet, ki milyen sűrűn szereti.
> Fedő alatt fél órát főzöd.
> Amikor elkészült, a paradicsomok és a paprikák héját kiveszed, a maradékot paszírozod, hogy homogén legyen a massza.
> Megkóstolod, hogy mennyire sós, és ettől függően le kell mosni a besózott angolnáról a sót, nehogy túlsózott legyen a pörkölt. Beleteszed az angolnadarabokat, fél órát főzöd, és kész.
> > Én ezt is fehér kenyérrel eszem, félédes fehérborral nagyon finom, - Horváth pince, 2003 félédes szürkebarát.

a megérdemelt csokim - részlet:

Nincsenek megjegyzések: