Sajtos stangli:
Hozzávalók: 20 dkg liszt, só, szalalkáli, 1 db tojás sárgája, 5-10 dkg sajt, 2 ek. tejföl, 8-10 dkg vaj.A hozzávalókat összgyúrjuk, legjobb, ha egy éjszakát hűvös helyen pihenni hagyjuk, majd másnap felvert tojással (pirosparikával elkerve) megkenjük, sajttal és/vagy köménymaggal megszórjuk, és kisütjük.
egyéb ötletek:
Csodasajtos
Csodasajtos
Sós rudak egyszerűen :)
Diós bejgli:
Tésztája:
Hozzávalók: 1 kg liszt, 0,5 liter tej, 2 dl tejföl, 5 dkg vaj, margarin vagy kacsazsír, 2 db tojás, 1 darabka élesztő (cukrot ízlés szerint adunk hozzá).
A fentiekből kelt tésztát készítünk és a megfelelő töltelékkel megtöltjük.
Valahonnan:
Hozzávalók (2-2 rúdhoz) A tésztához: 55 dkg finomliszt, 25 dkg vaj, 3 tojássárgája, 3 dkg élesztő, 1,5 dl tej, 8 dkg cukor, ½ dl rum, só.
A töltelékhez:·
Mákoshoz: 20 dkg mák, 2 evőkanál méz, 12 dkg cukor, 1,5 dl tej, 5 dkg mazsola, 1 citrom reszelt héja.·
Dióshoz: 20 dkg darált dió, 2 evőkanál sűrű baracklekvár, 12 dkg cukor, 1 dl tej, 5 dkg mazsola, 1 narancs reszelt héja, 3 dkg reszelt csokoládé, ½ dl rum.Liszt, a tészta megkenéséhez 2 tojás.
A tésztához a sütés előtti este a lisztet a vajjal összemorzsoljuk és a tojássárgákkal, a langyos tejben megfuttatott élesztővel, a rumban feloldott cukorral meg csipetnyi sóval összedolgozzuk. Hűtőszekrénybe rakjuk.A mákos töltelékhez a cukorral elkevert darált mákot a tejjel leforrázzuk, a mazsolát, a mézet belekeverjük, a reszelt citromhéjjal ízesítjük. A diótöltelékhez a cukorral elkevert darált diót a tejjel szintén leforrázzuk, és ezt a mazsolával, a lekvárral, a reszelt narancshéjjal, a reszelt csokoládéval és a rummal gazdagítjuk.A kétféle tölteléket is behűtjük.Másnap a tésztát 4 részre osztjuk és meglisztezett deszkán egyenként kb 3 milliméter vastag téglalappá nyújtjuk. Kettőt mák-, kettőt pedig diótöltelékkel megkenünk, összetekerjük, a tetejüket simára kevert tojással megkenjük, és kb egy óráig pihentetjük. Ez után tojással ismét megkenjük, villával megszurkáljuk, és 180 Celsius fokra előmelegített sütőben kb. egy óra alatt megsütjük. Ha idő előtt túlságosan pirulni kezdene, fóliával letakarjuk.Elkészítési idő: 120 perc (pihentetés nélkül) Én úgy emlékszem, hogy összedolgozás közben keleszteni is szoktuk, majd a kelesztés után átgyúrtuk, és úgy ment a hűtűbe. De a recept ezt nem írja. Nekünk ez a recept nagyon bejött.
Ráadás:
Mézes csók:Hozzávalók: 36 dkg liszt, 15 dkg méz, 10 dkg margarin, 7 dkg cukor, 1 db tojás, 1 kk szódabikarbóna.
Fűszerek: szegfűszeg, fahéj, vagy mézes sütemény fűszerkeverék
A hozzávalókat összekeverjük, majd egy éjszakán át pihentetjük (így könnyebb másnap dolgozni vele, nem ragad), fánkszaggatóval, vagy különböző formákkal kiszaggatjuk. Isteni finom !!! Ez egy kis adag!!
Mézes csók Ildinkótól
itt még egy
Szeretnék: még valami krémes, habos akármit - ezen még gondolkodom.
Az imádott zabpelyhes keksz egy újabb variációja Aubergine-től
... ami a sütiket illeti. A többit később...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése