2008. április 7.

Dióskalács - kenyérsütő gépre - elfoglalt háziasszonyoknak

Diós kalács:
Ma esti vacsink - inkább olyan kiegészítő, nasi ....
Kenyérsütőgépben elkészíthető vacsit találtam ki, mert nincs időm a konyhában ácsorogni, nyújtani, szaggatni, kavargatni stb.
A dagasztó tálba halmoztam a következőket:
1,5 dl kefír (én aludtejet használtam), kb. 1 dl tej, rum aroma, 1 egész tojás, 1 tojássárgája, citrom héj (helyett én citrom lét), kb. 5 dkg olvasztott margarin és az 1 dkg normál élesztőnek megfelelő mennyiségű szárított élesztő (igen, ezt a folyadékok közé!!)
Ezután következtek a száraz adalékok:
40 dkg finom liszt, 15 dkg rétes liszt (kanállal mérve is megteszi), 10 dkg krisztálycukor, 1 csom vaníliás cukor, csipet só, és két kiskanál sikér (új anyag a konyhámban!), az aszkorbinsavat kihagyam a kalácsból, szükségtelennek tartom, így is kitűnő lett.
Variálható durvára tört dióval, mazsolával, csokitörmelékkel, ami éppen akad otthon.
Húsvétról maradt ki egy kevéske darált dióm, cukrozott kakaóporom, azokat is belekevertem. Csíkos kalácsot szerettem volna, de túlságosan hamar kevertem a lapátok közé a kakaót, így az egész süti egy kellemes barnás árnyalatot kapott ...
1 programra állítottam a gépet, 75 dkg-os súlyra, és közepes barnultsági fokozatra.
Meg sem vártuk, míg teljesen kihült, házi ribizli lekvárral megkenve ettük.
Próbáljátok ki, egyszerű, és nagyon finom! Jó étvágyat hozzá!
Megjegyzés: bár a képen sűrűnek, tömörnek tűnik a kalács, valójában kellemesen gyenge, laza állagú (rétesliszt, sikér). Dagasztáskor meg kell kukkolni, közepesen gyenge galuskatészta állagúnak kell lennie.

Nincsenek megjegyzések: