2007. november 14.

Kiskalácsom ...

Vacsi: karfiolkrém leves (nem zacskós), fincsi kalács (kenyérsütőből) ...

(erő, energia hiányában inkább a gépekre bízom a feladatot - még akkor is, ha lesz, 22 óra - nem is, több, - mire elkészül)


Gépbe először a folyékony halmazállapotú anyagok, mint:

  • 3 dl tej,
  • 10 dkg olvasztott vaj, vagy margarin, (ami éppen otthon akad),
  • 4 tojás sárgája.

Majd következik:

  • 25 kg fehér liszt (finom)
  • 25 dkg rétes liszt,
  • 10 - 15 dkg porcukorral keverve (lehet az kristály is, vaníliával ízesített még jobb),
  • 5 ml só van még feljegyezve - de ízlés szerint, csipetnyi elég.
  • kevéske élesztő.

A gép csipogásánál adagolom - a megmosott, de be nem áztatott - mazsolát a tartályba. Természetesen ízlés szerinti mennyiségben.

Egyéb: ha van egy kis csokireszelék, vagy szárított gyümölcs, esetleg rum, vagy rumaroma, kakaópor (ettől csíkos kalácsunk lesz) ezekkel lehet még - az arányokat (száraz, nedves anyagok) figyelembe véve - kisérletezni.

A kenyérsütőgépet alapprogramra állítom (3:20), 75 dkg súlyra és világos héjra!!- ez utóbbira kifejezetten felhívom a figyelmet, mivel a magas cukor tartalom miatt könnyen barnul a cucc.
Ennyit röviden.

nekem bevált.
ajánlom mindenkinek.
hali.

Nincsenek megjegyzések: